|
gerçek iskender |
|
iskenderin bursa kent merkezindeki 1 nolu yeri |
|
iskender adı ile üretim yapmaya çalışanlar |
BURSADA İSKENDER KEBABI ÇAKMA İSKENDER KEBAPLARI :
iskender kebabı bursaya özgü bir kültür bir yaşam tarzıdır aslında.yöreye has
,kestane şekeri üretimi,ş
,havlu dokumacılıgı şeftali yetiştiriciligi,
ipekten el işi dokumalar gibi
.uludagın yüksek yaylalarında o yörenin suyu, o yörenin kekigiyle yetişen koyun ve kuzulardan elde edilmiş etlerden,sos ve baharatı aynı gizli cocacola formülü gibi kuşaktan kuşaga
iskenderoglu varislerince bilinip uygulanan hazırlanışıyla
bursada iskender kebabı kokusuyla kent kucaklayıp büyülü bir ahenk katmaktadır.devlet kurumundan patent hakkını 3. kuşaktan
iskenderoglu ailesinin elinde bulundurdugu bu yurdum motifini,zenginligini.yakın geçmişimizde ve günümüzde taklit etmeye ve kendilerince rezil etmeye çalışan ticari beceriksiz girişkenler çıkmıştır,çıkmaktadır.bir ara izmire yaptıgım seyahatimde
kemeraltında bir restaurant ta yaşadıgım akıl almaz polemik. bunun en önemli göstergesi oldu benim için.söylemiş oldugum
1.5 iskenderin masama gelişinden sonra gördüm ki bu ürünün ne sosu,sos idi ne kullanılan yagı,yag, tabagın kenarına konan yogurt ise evlere şenlikti.etinden bahsetmiyorum dahi.ucundan 2 çatal taddıgım bu ürünün parasını verip kalan
çakma iskender kebabının tamamını tabakta bırakıp kalktıgımda, bu pişkin çakma ürün üretmeyi marifet sanan müteşebbis mekan sahibi şok olmuştu. ben
4 kuşaktan bursanın yerlisiyim gözüm yanılabilir ama damagım asla.bu sundugunuz
iskender kebabı degil başka garip bir şey dedigimde birde benle gereksiz polemige girme küstahlıgını göstermişti bu
çakma iskender imalatçısı.son dönemde patent hakkından dogan yaptırımların sıkılıgı ve denetimler. birde
bursa kebabı kavramı getirdi kamuoyunun gündemine. haydi hayırlısı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder