|
zeytin agacı |
|
siyah zeytin |
|
işlenmiş yeşil biberli zeytin |
|
zeytin salatası |
|
zeytin işleyen kızlar |
ZEYTİNDE HİLE ZEYTİNDE TANIDIK ZEHİR :
zeytin daha ziyade bizim cografyamıza özgü bir gıdadır.çok yakın komşularımızda dahi bu bitki oluşmakta,gelişmekte zorlanmış,sanayiye kazandırılacak kalitede ürünler vermemiştir.bizde kalite
zeytinler ekseriyetle
Bursa,Balıkesir civarında üretilmektedir.
zeytin günlük yaşantımız ve
garnitür,kahvaltı kültürümüze bu kadar girdikten sonra.bundan elde edilen yan ürünler çeşitlilik kazanmış,işleme teknikleri ve kalitesi artmıştır.bu gelişmelerle birlikte her sirkülasyonu yüksek,tüketimi yogun üründe oldugu gibi
zeytinde hile,saglıgı tehdit eden uygulamalara yönlelenler olmuştur
.zeytinin işlenmesi esnasında.
zeytinin bünyesinde var olan acılıgı kısa yoldan gidermek daha çabuk satışa sunabilmek için
.kostikleme denilen bir yöntem uygulanmaktadır.kimyadaki adı
naoh (ticari sektördeki adı ile
kostik)olan
sodyum hidroksit adlı bu
kimyasal ,bu
korozif madde kullanılmaktadır
.fermante edilme aşamasında,çok iyi bir
nötrelizasyon gerektiren bu işlem maalesf çogu zaman tam manasıyla uzun süreli zahmet gerektirdigi şekilde yapılmıyor. bu
kostikleme işlemi başarılı yapılsa dahi bu uygulama sonrası satışa sunulan
zeytinler dogal,
naturel zeytinlere göre ciddi besin degeri kaybına ugramış olmaktadırlar
zeytindeki tanıdık zehir uygulamasının önüne geçilmesi,yada kısıtlanması saglıklı sofra,saglıklı kahvaltı için kaçınılmaz bir gereklilik olmuştur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder